Om kortspillet Idiot

Kortspillet idiot er et perfekt spill å ty til når man skal ha det litt moro med venner og familie. De aller fleste her i landet har nok spilt det en gang eller to, enten om det er på hytta, hjemme med venner eller på ferie. Det fine med dette spillet er at det er enkelt å forstå, man trenger kun en kortstokk og man kan være mellom 2-5 spillere. Med andre ord; du kan spille idiot når du selv måtte ønske.

Regler i kortspillet idiot

Første steg når man skal lære seg et nytt kortspill, er å bli kjent med reglene. Det er viktig at alle som spiller er kjent med reglene, sik at det ikke blir noe fusk eller uenigheter. I kortspillet idiot er reglene enkle. Målet her er som med mange kortspill, å bli kvitt alle kortene sine. Dette gjør man ved å legge på samme kort eller et kort med høyere verdi i en felles bunke på bordet. Man må være minimum to personer til å spille, og det er anbefalt at man ikke er mer enn fem. For å kunne spille kortspillet idiot så trenger du også en kortstokk uten jokere.

Kortenes verdi

En annen ting som er viktig når man lærer et nytt spill, og som er viktig når man spiller kortspillet idiot, er å vite hva de forskjellige kortene er verdt. Her har man nemlig noen litt spesielle regler. Ess er, som i mange typer kortspill, kortet med høyest verdi. Kortene to og ti kan legges på når som helst i spillet, litt som jokere. Dersom du legger på en toer så er du sikret og kan være med videre i runden. Personen som legger etter deg kan legge på hva som helst, uavhengig av verdien på kortet som ble lagt på før toeren.

Hvis man legger på en tier så går bunken ut, noe som kan være en fordel for alle spillerne. Personen som la på ti starter runden igjen når bunken har gått ut, og kan legge på hva som helst. I idiot så har farge og sort ingen ting å si. Utenom to og ti så har ellers alle de andre kortene sin normale verdi. Det vil si at under ess fortsetter det med konge, dame, knekt, ni, åtte, syv, seks, fem, fire og til slutt tre. Her er det bare å håpe at man får noen toere, tiere eller noen gode ess.

Spillets oppsett

Før man kan starte å spille, må det deles ut kort. I kortspillet idiot så har man både kort på hånden, egne kort på bordet, kort i en bunke med billedsiden ned, og bildekort. Det er med andre ord litt man skal holde styr på, men så lenge man lærer seg det godt så sitter det nok. En person starter med å stokke kortstokken godt, og deler ut kort til alle spillerne.

Hver spiller skal ha tre kort på hånden som er hemmelige for de andre deltakerne. Deretter skal man også ha tre kort som ligger foran hver spiller på bordet med billedsiden ned. Oppå disse ligger det tre kort med billedsiden opp. Hver spiller skal med andre ord ha 9 kort fordel på hånden og bordet.

Spillets gang

Når alle kort er delt ut, så er det endelig på tide å spille. Det første man gjør i spillet er å ta en titt på kortene man har på hånden, og de som ligger på bordet. Det er lurt å ha så gode kort på bordet som overhodet mulig. Det vil si at dersom du har kort på hånden som er gode, for eksempel en konge eller en ess, og hvert fall om du har to eller ti, så bør du legge ned disse, så fremt de er bedre enn de som allerede ligger der. Grunnen til at det er lurt å ha gode kort her er fordi det er om å gjøre å bli kvitt kortene sine, og gode kort mot slutten kan gjøre det lettere for deg å slippe å ta inn bunken. Man kan kun bytte kortene på bordet en gang i løpet av spillet, og det må være på starten.

Når alle har byttet så begynner personen med det laveste kortet på hånden med å legge ut dette. Deretter går runden med klokken, og alle må legge på et kort som enten er det samme, eller som er høyere enn kortet som ble lagt på av personen før. I tillegg kan man selvsagt også legge ti og to. Dersom du har to kort av samme verdi som er gode nok til å bli lagt på, så kan du legge ned begge. Du skal alltid sitte med tre kort på hånden, og du trekker så mange det trengs etter hver gang du har lagt ned.

Hvis du ikke kan legge på fordi du ikke har gode nok kort, så er det en ting som kan redde deg. Dette er “sjansen”. Her trekker man det øverste kortet fra bunken på bordet, snur det og legger det på kastebunken. Er kortet det samme eller høyere så fortsetter runden. Er det ikke det så må du trekke inn alle kortene som ligger i kastebunken, og det er personen etter deg som starter.

Man spiller først ut alle kortene på hånden og i bunken, deretter kan man bevege seg til kortene som ligger på bordet og fortsette med samme regler. Personen som først blir kvitt alle kortene sine er vinneren av idiot for denne runden.