Å kjøpe en huskyvalp

Når du skal kjøpe en huskyvalp, for eksempel en sibirsk husky som er den vanligste rasen i Norge, er det mange ting å huske på.

En husky røyter mye, særlig hvis den blir holdt innendørs. Vær forberedt på å finne hårdotter rundt om i huset rett som det er. Etter at du har støvsugd en gang, tar det ikke lang tid før pels begynner å legge seg rundt omkring igjen. Dette skjer selv om du børster hundene regelmessig. Hvis du har hundene utendørs, er dette et mye mindre problem og pelsen renser seg i stor grad selv. Men husk at huskyer har lett for å stikke av hvis de kjeder seg og du ikke passer godt på dem.

En husky er ikke noe godt valg dersom du skal ha en vakthund. De ser gjerne ut som ulver, men er svært vennligsinnede. Samtidig er de intelligente og uavhengige av seg. Derfor kan man uansett ikke slippe dem løs, de må alltid gå i bånd. Det henger også sammen med at de fortsatt har et sterkt jaktinstinkt. Selv en svært lydig husky kan ikke overbevises om at det er feil å forfølge et rådyr eller en elg. Og husk selvfølgelig på at en husky er et svært atletisk dyr som er avhengig av opptil flere timer med fysisk aktivitet praktisk talt hver eneste dag.

Når man skal velge en valp, er det viktig å forhøre seg med oppdretteren om hva slags linje huskyen kommer fra. Noen valper kommer fra en utstillingslinje og noen fra en trekklinje, og de vil ha forskjellige egenskaper. Dersom du er ute etter en hund som skal delta på lange og krevende turer, er det best å velge en renskåret trekkhund der disse egenskapene er avlet frem. Vil du heller ha en familiehund som nøyer seg med moderat aktivitet, vil en hund fra en utstillingslinje være å foretrekke.